Duurzaam leven & het disco-douchen

P(R)EACH De Podcast
2 min readMar 1, 2021

--

De afgelopen jaren werden de eco-labels ons rond de oren geslagen. Elk bedrijf was plots groen, eco en sustainable. Tot bleek dat veel van de bedrijven aan greenwashing deden. Voor de 21ste aflevering van P(R)EACH vroegen we ons af waar we nu eigenlijk goed aan doen.

Journaliste Kathrin Hartmann beschreef in haar boek Groene Leugens de gevaren van greenwashing. Het boek verandert je kijk op de vele duurzaamheidsinitiatieven van grote bedrijven. Nespresso, Nestlé en heel wat andere bedrijven doen zich bijvoorbeeld voor als redders door oplossingen te zoeken voor problemen die ze zelf veroorzaakten.

We belden met Elisah Pals van Zerowaste NL om te ontdekken wat we zelf kunnen doen. Zij vertelde ons over de Buyerarchy of Needs. Het idee daarachter is dat er heel wat stappen zijn die je kan zetten voordat je overgaat tot de aankoop van iets nieuws. Heb je bijvoorbeeld niet al iets in huis wat je kan gebruiken, kan je het lenen van of ruilen met iemand, vind je het in een tweedehandswinkel of kan je het zelf maken? Pas als je bij ieder van die opties nee hebt geantwoord, mag je overgaan tot kopen. Volgens Elisah spendeer je ook echt veel minder op die manier!

“80% van wat je in huis hebt, gebruik je minder dan 1 keer per maand.”
Elisah Pals

Zerowaste leven betekent dat je naast dat je je afval reduceert ook niks verspilt. De Amerikaanse Lauren Singer krijgt haar afval van het hele jaar in één bokaal. Op haar blog Trash is for Tossers deelt ze tips om het haar na te doen. Elisah haalde bij haar de inspiratie om er zelf mee te beginnen.

Het verhaal is maar één van de vele positieve verhalen. Je merkt op alle vlakken dat we met z’n allen meer bezig zijn met een ecologischer leven. Voor onze aflevering over duurzaam leven testten we enkele groene alternatieven voor dingen die we dagelijks gebruiken, bijvoorbeeld: wattenschijfjes, tandpasta, maandverband en deodorant. De alternatieven zijn doorgaans duurder, maar zijn ze dat geld ook waard? Je hoort het in de 21ste aflevering van P(R)EACH!

heel veel Anneliefs

Beluister hier de aflevering

--

--

P(R)EACH De Podcast

In P(R)EACH babbelen wij, Hestia en Annelies, voor de leut over wat ons bezighoudt! Altijd met inhoud en een groot relativeringsvermogen.