Sorry not sorry & de taalcultuur

P(R)EACH De Podcast
2 min readJan 26, 2021

--

Hoe vaak rolt het woordje sorry bij jou over de lippen? Bij ons, Hestia en Annelies, alvast veel te vaak. Voor de 18de aflevering van onze podcast P(R)EACH! vroegen we ons af waarom we zo vaak sorry zeggen.

We zeggen gemiddeld 8 keer per dag sorry. Onlangs zei ik bijvoorbeeld nog tegen een familielid: “Sorry dat ik er zo slecht uitzie”. Maar wat zeg je dan eigenlijk tegen de ander? Het gebeurt ook vaak wanneer iemand bij ons thuis komt: “Sorry voor de rommel”. Het enige effect dat dat heeft, is dat de persoon nog eens een double take doet om te checken hoe rommelig het eigenlijk is in je stekje. Bovendien ben je dankzij die sorry echt niet lief tegen jezelf.

Hestia testte een nieuwe strategie: je sorry terugnemen. Wanneer iemand haar sorry niet verdient, zegt ze: “Weet je wat? Nee, toch geen sorry”. De kantjes moeten er nog af, zegt ze zelf, maar ‘t is ook een manier natuurlijk.

Toen Catherine Van Eylen De Slimste Mens Ter Wereld won, was haar eerste reactie sorry zeggen tegen runner-up Ella Leyers. In Big Brother reageerde bewoner Liese uitgelaten toen ze hoorde dat ze in het huis mocht blijven, gevolgd door een uitgebreide verontschuldiging tegen bewoners Naomi en René omdat zij nog in spanning zaten te wachten. Peter Van de Veire zei daarop de woorden die ik ook tegen mijn tv-scherm zei: “Geen sorry voor zeggen, Liese”. Wanneer je wint, mag je attitude absoluut veranderen naar “Sorry not sorry”.

Bij veel mensen is overmatig sorry zeggen gewoon deel van de taalcultuur. Als dat bij jou het geval is, kan je beter communiceren over jouw communicatiestijl.

De waarde van je sorry hangt ook af van hoe vaak je het woord gebruikt. Iemand die zelden sorry zegt en dat plots wel eens doet, moet het echt wel menen. Iemand die het woord in het rond gooit alsof ze de Sint zijn met mokjes, maakt mogelijk minder impact. Bij oprechte excuses hoort natuurlijk ook dat deel verantwoordelijkheid opnemen. “Sorry, maar…” is bijvoorbeeld geen echte sorry.

Op het internet vind je verschillende alternatieven voor sorry. Te laat voor een afspraak? Zeg geen sorry, maar “bedankt voor je flexibiliteit”. Zo focus je op positiviteit.

Geen krak in jezelf verontschuldigen? In Japan kan je iemand betalen om excuses aan te bieden in jouw plaats. Voor wat extra geld voegt de professional zelfs wat tranen toe. Hoe oprecht die verontschuldigingen dan overkomen, is een andere vraag.

Beluister de aflevering hier:

heel veel Anneliefs

--

--

P(R)EACH De Podcast

In P(R)EACH babbelen wij, Hestia en Annelies, voor de leut over wat ons bezighoudt! Altijd met inhoud en een groot relativeringsvermogen.